Tutti i giorni per appuntamento: Tel. 055 2755930; piernicola.masellaATunifi.it
CV PIERNICOLA MASELLA
INFORMAZIONI PERSONALI
RESIDENZA: via LUACCHI 427 - 51036 - LARCIANO (PT)
CONTATTI: mobile +393391685106;
e-mail piernicola.masella@gmail.com; piernicola.masella@unifi.it
NAZIONALITÀ: Italiana
NATO A: Brindisi il 20-12-1973
STATO CIVILE: celibe
PATENTE: A, B
PROFILO
Laureato in Scienze Agrarie Tropicali e Subtropicali presso la Facoltà di Agraria dell’Università degli Studi di Firenze, il Dott. Masella ha poi conseguito il titolo di Dottore di Ricerca in Ingegneria-Agroforestale presso il Dipartimento di Ingegneria Agraria e Forestale della medesima Università, dove attualmente occupa la posizione accademica di ricercatore a tempo determinato (L.240/10 tipo B).
Ha dato inizio alla sua attività di ricerca focalizzando gli studi sulle problematiche della meccanica e meccanizzazione agraria affrontando in particolare i temi della raccolta meccanica delle uve e delle olive, la trazione animale, la gestione delle aree verdi urbane con specifico riferimento alle prestazioni delle macchine tagliaerba. Un importante ambito di studio e ricerca è poi stato quello dell’impiantistica agroalimentare afferente ai campi dell'elaiotecnica e dell'enologia, al caffè ed all'industria panificatoria.
L’ideazione e la verifica sperimentale di soluzioni innovative di trasformazione e trattamento delle matrici alimentari, lo studio degli effetti dei processi di trasformazione sulla qualità dei prodotti, packaging e shelf-life degli alimenti, sono stati gli aspetti centrali dell'attività di ricerca. Durante l’esperienza come ricercatore a tempo determinato presso il Consiglio Nazionale delle Ricerche (IBBA-CNR, Milano), ha approcciato le tematiche delle bioenergie, focalizzando l'attenzione sullo studio degli impatti ambientali seguendo il criterio del Life Cycle Thinking ed acquisendo competenze nell’utilizzo di software e database dedicati alla stima degli impatti ambientali di processi e prodotti nel loro ciclo di vita (Life Cycle Assessment).
Durante l'attività di ricerca ha quindi maturato esperienza e conoscenze nella gestione di prove di campo e di laboratorio nel settore dell'ingegneria agraria e dell’impiantistica agroalimentare, redazione di piani sperimentali, raccolta ed analisi statistica dei dati, ideazione e messa a punto di tecniche e protocolli innovativi di trasformazione, attività analitica di laboratorio per la valutazione delle proprietà fisico-meccaniche e qualitative degli alimenti.
TITOLI DI STUDIO
ATTIVITÀ DIDATTICA
Il Dott. Masella è Docente nei seguenti insegnamenti presso la Scuola di Agraria dell'Università degli Studi di Firenze:
ü Corso di laurea in Scienze Faunistiche, Insegnamento MECCANICA E MECCANIZZAZIONE DEI SISTEMI FAUNISTICI (cod. ins. UNIFI: B016590);
Svolge altresì attività didattiche integrative, distribuite tra partecipazione a commissioni per esami di profitto, esami di laurea, assistenza tesi e tesine, ricevimento, orientamento studenti e tutorato.
Il Dott. Masella dal 2017 a oggi (prima adesione completata il 23/05/2017) partecipa al Collegio di Dottorato che ha come Ateneo proponente l’Università degli Studi di FIRENZE; Titolo: "GESTIONE SOSTENIBILE DELLE RISORSE AGRARIE, FORESTALI E ALIMENTARI" (anni 2017 ciclo 33, 2018 ciclo 34, 2019 ciclo 35).
Dal 2018 fa parte del Gruppo di Riesame di Scienze Faunistiche (Corso di Laurea Triennale L38 in Scienze Faunistiche, DAGRI, Università degli Studi di Firenze).
PARTECIPAZIONE ALLE ATTIVITÀ DI GRUPPI DI RICERCA
Il Dott. Masella, nel corso della sua carriera, ha partecipato alle attività di diversi gruppi di ricerca. Di seguito il dettaglio di alcune di queste partecipazioni.
RESPONSABILITÀ DI STUDI E RICERCHE SCIENTIFICHE
Il Dott. Masella è stato responsabile scientifico di progetti di ricerca del tipo “Ricerca finanziata da Ateneo Fiorentino (- ex 60%)” per gli anni 2016, 2018 e 2019.
È responsabile dei seguenti fondi di ricerca:
RISULTATI OTTENUTI NEL TRASFERIMENTO TECNOLOGICO
PUBBLICAZIONI
Il Dott. Masella è autore di 70 pubblicazioni scientifiche, 42 delle quali su riviste indicizzate da Web of Science (WoS) e /o Scopus. I relativi indicatori bibliometrici aggiornati a Maggio 2019 indicano un numero di citazioni totali (Scopus) pari a 308, H-index (Scopus) 11.
Legenda
Graduated in Tropical and Subtropical Agricultural Sciences at the Faculty of Agriculture of the University of Florence, Dr. Masella then obtained the PhD in Doctor in Agroforestry Engineering at the Department of Agricultural and Forestry Engineering of the same University, where currently occupies the academic position of fixed-term researcher (L.240 / 10 type B).
He started his research by focusing his studies on the problems of mechanics and agricultural mechanization, dealing in particular with the issues of mechanical harvesting of grapes and olives, animal traction, management of urban green areas with specific reference to the performance of lawnmower machines. . An important field of study and research was then that of agro-food plant engineering relating to the fields of olive oil processing and enology, coffee and the bakery industry.
The design and experimental verification of innovative solutions for the transformation and treatment of food matrices, the study of the effects of transformation processes on the quality of products, packaging and shelf-life of food, were the central aspects of the research activity. During his experience as a fixed-term researcher at the National Research Council (IBBA-CNR, Milan), he approached the issues of bioenergy, focusing attention on the study of environmental impacts following the criterion of Life Cycle Thinking and acquiring skills in use of software and databases dedicated to estimating the environmental impacts of processes and products in their life cycle (Life Cycle Assessment).
During his research, he therefore gained experience and knowledge in the management of field and laboratory tests in the field of agricultural engineering and agro-food engineering, drafting of experimental plans, collection and statistical analysis of data, conception and development of innovative transformation techniques and protocols, laboratory analytical activity for the evaluation of the physical-mechanical and qualitative properties of food.
QUALIFICATIONS
PhD in Agroforestry Engineering (mechanical and agricultural mechanization) at the Department of Agricultural and Forestry Engineering of the University of Florence (XIX cycle 2004-2006), PhD thesis entitled "An innovative kneading technique with auto- antioxidant protection "
1st level University Master in "Oliviculture and quality oil" at the Faculty of Agriculture of the University of Pisa (December 2003); thesis work entitled "Mass Capture Experiences on Bactrocera Oleae in Olive Growing"
Suitability for tasting extra virgin olive oil issued by the Department of Agriculture and Forests of the Province of Arezzo (July 2002)
Degree in Tropical and Subtropical Agricultural Sciences obtained on 21/06/2002, at the Faculty of Agriculture of the University of Florence, with a mark equal to 107/110 dignity of the press; degree thesis entitled "Study of the parameters that influence the filtration of extra virgin olive oil"
Agricultural Technician Diploma at the Agricultural Technical Institute of Florence (June 1992)
TEACHING ACTIVITY
Degree course in Faunistic Sciences, Teaching MECHANICS AND MECHANIZATION OF WILDLIFE SYSTEMS (code UNIFI: B016590);
It also carries out supplementary didactic activities, distributed among participation in commissions for profit exams, degree exams, thesis and dissertation assistance, reception, student orientation and tutoring.
Since 2018 he has been part of the Wildlife Sciences Review Group (L38 Bachelor of Science in Wildlife Sciences, DAGRI, University of Florence).
During his career, Dr. Masella has participated in the activities of various research groups. Below are the details of some of these investments.
Participation in the research project ”Consorzio Tuscania - Del. CIPE 35/2004, LINE B1 - Grape harvesting, cleaning and sorting techniques ”(2008-2010).
Participation in the research project "Use of non-food plants for biofuel production", belonging to the Project 2 "Biological resources and innovative technologies for sustainable development of the agro-food system", funded by Regione Lombardia / CNR (2008-2012) http://ribitinnova.ibba.cnr.it, as part of the Framework Agreement between the Lombardy Region and the National Research Council, referent of the IBBA-CNR Institute (participation in the period 2011-2013).
Participation in the research project "VeLiCa - From ancient crops materials and products for the Future" financed by Regione Lombardia / CNR - Institutional Agreement n.14840 / RCC 2011-2013, referent IBBA-CNR Institute.
Participation in the research project "Grass mulching: influence of mowing techniques on lawn water consumption", funded by the Consorzio Bonifica Area Fiorentina (participation in the period 17/01 / 2011-15 / 07/2012).
Participation in the research project "Innovative filtration technologies to increase the quality and shelf life of extra virgin olive oils from the Fiorentina Mountain - IVO", funded by the Tuscany Region (2013-2017, CALL FOR MEASURE 124 PSR).
Participation in the AGER research project "Competitive: Claims of Olive oil to iMProvE The markeT ValuE of the product". The project involves collaboration with the following research bodies: the Department of Agriculture of the University of Naples Federico II, the University of Bari "Aldo Moro", the Polytechnic of Bari, the University of Milan, del Salento and Turin and the CNR Institute of Food Sciences from Avellino. The role covered within the project is related to the introduction of innovative technologies for the stabilization of extra virgin olive oil (2017 to date).
Participation in the research project PSR 2014-2020 - Measure 16.2 PS-GO 2017 - Support for pilot and cooperation projects. Title: OLIONOSTRUM - biodiversity and innovation for a quality EVO oil; partner: DAGRI, Municipality of Bucine (AR) (beginning of January 2019 until today).
Participation in the research project PSR 2014-2020 INTEGRATED SUPPLY PROJECTS - PIF- Year 2017 UNDER MEASURE 16.2 BIOLOGICAL OIL OF THE HILLS OF FIESOLE: “FIESOIL - The olive-oil production chain in the biological district of Fiesole: optimization of quality oil production protocols and use of the fruit for new nutraceutical products "(early January 2019 to today).
RESPONSIBILITY FOR STUDIES AND SCIENTIFIC RESEARCH
RESULTS OBTAINED IN THE TECHNOLOGICAL TRANSFER
Participation in the development of patent N ° FI2004A000247 (Italian patent applied), "Improved process for the extraction of olive oil. 2004. 01/01 / 2003-31 / 12/2004
Participation in the development of the patent Number: PO2006A0004, title "Cryoextraction process in separate phases on food matrices". 2006. 01/01/2004 - 31/12/2006
Participation in the research project "Development of an innovative coffee machine", financed by the company Why? S.r.l., for the development of the PATENT filed "Apparatus and method for extracting a hot beverage", EU Patent 06 023 798.9; US 2010/0034942 A1 ". from 01/31/2006 to 01/31/2007
Participation in the research project "Technical functional analysis of pots made with bamboo", funded by the IPAC spa company, aimed at the industrialization of a PATENT acquired by the IPAC spa company. 09/02 / 2012-09 / 02/2013.
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